Vi lever i en tid av hög press, ständigt uppkopplade, översköljda av information och distraktioner. Hur behålla fokus? Hur ska man veta vad som är viktigt?

1. Sluta multitaska

Multitasking gör dig stressad, irriterad och mindre empatisk. All forskning visar att den som tränar sig i att göra många saker samtidigt – blir bra på att göra många saker dåligt. Ju mer du tränar din hjärna i splittrad uppmärksamhet, desto mer splittrad blir du – och tvärtom. Ju mer du tränar din hjärna i fokuserad uppmärksamhet, desto mer fokuserad blir du.

2. Gör en sak i taget

Välj vad som är viktigt. Behåll fokus där. Du kommer att bli distraherad, annat kommer att pocka på din uppmärksamhet, andra kommer vilja ha av din tid – flytta då tillbaka fokus till det du redan valt. Om och om igen. Det är inte stressande att vara fokuserad, det är stressande att vara splittrad. Bestäm dig och behåll fokus där nio gånger av tio.

3. Gör medvetna val

Flytta fokus enbart när det är av högsta prioritet. Det betyder att bara en av tio distraktioner blir nytt fokus för din uppmärksamhet. När du väl flyttar fokus gör du det medvetet, inte för den som skriker högst på din uppmärksamhet, utan för att du väljer det, för att det är viktigast.

4. Kräv rätten att få avsluta det du påbörjat

Ett avslutat projekt innebär ett påslag av signalsubstansen dopamin, vilket ger energi och handlingskraft. Upprepa gärna: Inte just nu. Jag vill bara avsluta detta. Jag återkommer. Det får vänta. Jag skriver upp det här och hör jag av mig senare. Kan du återkomma? Jag ska bara avsluta det jag påbörjat. En sak i taget.

Berätta gärna för andra om vikten att få göra en sak i taget och att få avsluta det man påbörjat.

5. Börja meditera

Tio minuters meditation om dagen tränar din förmåga att släppa distraktioner och att välja vad som är viktigt – det gör dig på så vis mer fokuserad. Så här enkelt är det: A. Sätt dig (eller lägg dig) bekvämt med rak rygg. Värdig hållning. Känn efter hur det känns i kroppen. B. Följ din andning. C. Räkna dina andetag. In och ut – ett. In och ut – två osv upp till tio då du börjar om på ett igen. D. Du kommer att bli distraherad, tänka på annat … Det är okej. Börja om på ett igen. Andas in. Andas ut. I tio minuter.

Vill du veta mer om hur du ökar ditt fokus?  Välkommen till min föreläsning “Lugn OCH effektiv på jobbet” i Stockholm 20/4 eller Göteborg 27/4 Boka här! Eller varför inte gå en kurs i Personlig utveckling med mig 6-7/5 i Göteborg eller 10-11 juni i Stockholm! Läs mer och boka här. Varmt välkommen!

 

Categories: Uncategorized