Bästa sättet att förändra sitt liv är genom att skapa nya vanor. Att utveckla en ny vana att engagera sig i kräver upprepad ansträngning. Det kommer att ta emot. Men med tiden kommer beteendet att utföras automatiskt, till och med när du kanske egentligen inte vill. Trots att det är svårt, du gör det ändå. Här är tio nya vanor som hjälper dig skapa positiv förändring i ditt liv!

1. Börja meditera

Tio minuters meditation om dagen gör dig lugnare, nöjdare, vänligare och mer fokuserad. Efter hand gör det dessutom det enklare att styra ditt beteende. Så här enkelt är det: A. Sätt dig (eller lägg dig) bekvämt med rak rygg. Värdig hållning. Känn efter hur det känns i kroppen. B. Följ din andning. C. Räkna dina andetag. In och ut – ett. In och ut – två osv upp till tio då du börjar om på ett igen. D. Du kommer bli distraherad, tänka på annat … Det är okej. Börja om på ett igen. Andas in. Andas ut. I tio minuter.

2. Skriv tacksamhetsdagbok

Varje dag händer små saker som får dig att må bra. Gör dig medveten om dem: kaffet på morgonen, doften av ditt barn, favoritlåten på radion, vilan efter en arbetsdag eller att solen plötsligt tittar fram. Genom att fokusera på dessa ögonblick ökar du ditt välbefinnande. Skriv ner tre saker om dagen som du är tacksam över.

3. Rör på dig (på ett nytt sätt)

Rörelse ökar din motståndkraft, ditt fokus och din kroppskännedom. Varför inte testa något nytt? Kanske 15 minuters styrketräning med din egen kropp som motstånd, en rask promenad, löpträning eller tio solhälsningar? Nej, det behöver inte ta särskilt lång tid. Huvudsaken är att du gör det.

4. Skapa en bra dygnsrytm

Försök lägga dig på samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon, med undantag för en dag i veckan. Om du vill kan du dessutom prova att lägga dig lite tidigare på kvällen och gå upp lite tidigare. Kroppen är skapad för tidig dygnsrytm och för fasta rutiner.

5. Digital detox

Köp en väckarklocka. Ta inte med telefonen in i sovrummet. Var skärmfri 9 timmar per dygn. Andra alternativ: Avsätt medvetna tillfällen då du kollar din mail. Var skärmfri vid måltider. Stäng av notifieringar, pushnotiser och vibratorfunkion. Mindre skärmtid ger mer kontakt och närvaro.

6. Prioritera

Börja dagen med att ägna fem minuter åt att se över vad som behöver göras idag. Vad är viktigt? Vad är bråttom? Funder över hur lång tid de olika sysslorna tar och hur mycket tid du har. Glöm inte ställtiden. Stryk det du inte hinner med eller planera in det en annan dag. Prioritera det som är viktigt.

7. Gå ut

Gå ut i naturen, känn doften av årstiden, titta på färgerna, känn vinden mot din kind eller om du bor i stan, gå ut och njut av kultur, konst eller musik. Besök ett bibliotek eller gå på bio.

8. Lär dig något nytt

Läs något, laga en helt ny maträtt, snickra ihop en hylla. Vad som helst och det måste inte ta tid. Tio minuter räcker. Kanske går det av sig själv efter det. Det tränar din kompetens och nyfikenhet vilket ökar ditt välbefinnande och din självkänsla.

9. Lyssna

Träna dig i lyssnandets ädla konst. Träna fem minuter om dagen, exempelvis när du hämtat dina barn, träffar din bästis eller när din partner kommer hem efter jobbet. Behåll fokus på den andre och när du börjar tänka på annat eller vad du själv vill säga, notera det och återgå till lyssnandet. Du kan naturligtvis ställa följdfrågor, svara, nicka och bekräfta den andre. Lyssnandet stärker inte bara dina relationer, det gör dig mer fokuserad och ökar din koncentration.

10. Praktisera självmedkänsla

När livet är som svårast är många av oss allra strängast mot oss själva. Men det är vid motgångar vi behöver vara som snällast mot oss själva. Upptäck din inre kritiker. Var din egen bästa vän. Håll dig själv i handen eller lägg en hand på hjärtat. Du måste inte vara perfekt. Det är jobbigt just nu. Det kommer gå över. Det kommer bli bra. Du måste inte vara perfekt.

Vill du veta mer om hur du skapar nya vanor? Välkommen till min föreläsning “Lugn OCH effektiv på jobbet” i Stockholm 20/4 eller Göteborg 27/4. Boka här! Eller varför inte gå en kurs i Personlig utveckling med mig 6-7/5 i Göteborg eller 10-11 juni i Stockholm! Läs mer och boka här. Varmt välkommen!

Categories: Uncategorized