Vad betyder mest för lyckan egentligen? Tid eller pengar? Fundera lite över det. Vad gör dig mest lycklig?

Frågan ställdes till över 4000 personer i en studie genomförd vid University of California. 64 procent av de tillfrågade svarade pengar. Men när deltagarna sedan fick frågor om hur tillfredsställda de var med livet var de som svarat pengar klart mindre lyckliga än de som svarade tid. Alltså, att prioritera tid framför pengar tycks kopplas till större lycka. Lite förenklat kan tänkas att de som värderar pengar högre prioriterar jobb och statusprylar framför umgänge, närvaro och balans, vilket vi vet är mer betydelsefullt för välbefinnandet. Men till vad ska vi då ägna vår dyrbara tid? Och hur kan vi öka lyckan i våra liv? Här är fem steg, några enkla och några svårare.

1. Tre positiva saker om dagen

Det enklaste och snabbaste sättet att träna upp lyckomusklerna är olika typer av tacksamhetsövningar. Varje kväll innan du lägger dig för att sova, tänk igenom din dag… Vad har varit bra idag? När har du varit nöjd, lycklig, glad? Skriv ner tre saker. Detta ska upprepas under en längre period men redan efter ett par veckor börjar du uppmärksamma det som är positivt istället för det som tynger ner dig. Du tränar förmågan att se det storslagna i livet.

2. Mindfulness

Förmågan att flytta fokus från den inre världen till den yttre, från skrämmande hotfulla tankar på saker som inte finns, till det som finns på riktigt: din kropp, din andning, dina sinnesupplevelser. Det som du har framför dig. Det som är viktigt. Det första jag började med i min mindfulnessträning för femton år sedan var andningen. Ett andetag, bara några sekunder tog mig hit till där livet pågår.

3. Motion

Fysisk aktivitet minskar stressen, gör dig mer motståndskraftig, förbättrar sömnen och ökar glädjen. Så rör på dig. Blir varm. Hitta din träningsform – ensam eller tillsammans med andra.

4. Goda nära relationer

Så svårt och så lätt på samma gång. Andra människor kan ju vara underbara men så jobbiga också. Men utan andra människor som man känner sig bra tillsammans med är det svårt att må bra. Så hitta din flock!

5. Utveckla dina kompetenser

Gå in i något som intresserar dig, bli liksom uppslukad av det, sådär så tiden försvinner. Utveckla dina kompetenser. Om det är något som höjer din positiva känsla för dig själv så är det detta. Att lära sig saker, utvecklas och bli grymt duktig på något. Gärna något som betyder något för någon annan.

 

Vill du veta mer om hur du blir lyckligare?  Välkommen till min föreläsning “Lugn OCH effektiv på jobbet” i Stockholm 20/4 eller Göteborg 27/4. Boka här! Eller varför inte gå en kurs i Personlig utveckling med mig 6-7/5 i Göteborg eller 10-11 juni i Stockholm! Läs mer och boka här. Varmt välkommen!

Categories: Uncategorized