Kom ungar! Vi sätter oss i en ring. (Viskar:) Kommer ni ihåg hur vi skulle börja? Mindfulness-kropparna på. Tyst och stilla. Bra!

Kling!

(Tur att jag har den här mindfulness-appen…)

  • Hej! Minns ni vad vi ska jobba med? (“Mindfulness!!!”) Har ni tränat på att lyssna på ljud? (“Ja, Jonis skrik!”)
  • Idag ska ni få lära er att märka av något annat än ljud, nämligen:

Tar ett överdrivet andetag. Låter dem identifiera att jag andas.

  • Ja, idag ska vi märka av att vi andas. Andas gör vi ju hela tiden, men vi märker det inte. Ska vi se hur det känns?

Tar ett par överdrivna djupa andetag tillsammans.

  • Bra! Nu blundar vi och andas normalt. Ta på mindfulness-kropparna. Tyst och stilla. Följ bara andningen.

Andas. (Fortsätter så länge de är tysta.)

  • Nu. Håll upp en hand. Bra. Ta den handen och lägg den på magen. Känner du? Magen rör sig när du andas.
  • Vet ni? Från och med nu ska andningen här vara vårt ankare. Vet ni vad ankare är? Vad gör det för båten? Håller den på plats. På samma sätt kommer andningen hjälpa oss ta oss från tankar på annat till tankar och uppmärksamhet på nuet. (Det här är helt klart för abstrakt för en treåring och femåring…)
  • Ska vi testa en minut? På med mindfulness-kropparna. Tyst och stilla. Blunda. Fokus på andningen och magen som höjer och sänker sig (eller näsan eller vad du nu känner andningen).

Andas. (En minut blir snarare runt tio sekunder.)

  • Hur kändes det? Här ska barnen enligt manus säga ”lugn”, ”skönt”, ”glad”. Men inte mina ungar: ”Trååååkigt!!!” Bra, svarar listiga mindfulness-mamman. Då märker vi att det är tråkigt just nu. Det är också mindfulness. Mindfulness är att vara medveten om vad som händer just nu. Tråkigt, alltså.
  • Toppen. Tack! Nu har ni lärt er lyssna, att andas och att ha tråkigt. Försök komma ihåg att andas då och då till nästa gång, när du leker, ritar eller har svårt att sova. Vi börjar nästa lektion med mindfulness-klockan och tre andetag. Kommer ni ihåg det? Bra.

Kling!

Hej då. Det var andra lektionen. Nästa kommer ni tycka är roligare för då ska vi tänka snälla tankar.

Vill du veta mer om mindfulness? Läs min nya bok Förändringskoden – fyra nycklar till ett bättre liv. Köp den här eller på  www.bokus.com ochwww.adlibris.com. Eller gå en kurs i personlig utveckling med mig i höst! Boka här: www.wimab.se Vill du veta mer, kanske ta mindfulness till din skola, kontakta mig på info@tittiholmer.se!

Categories: Uncategorized