Visste du att de flesta av oss sitter runt sex timmar om dagen framför en skärm. Bara 15 minuter om dagen på sociala medier innebär två semesterveckor om året… Samtidigt som vi är mer stressade än någonsin. För även om det känns vilsamt med telefonen i handen så är det inte vila. Hjärnan aktiveras och stresspåslaget är ett faktum. Det är dags att återta makten. Så här gör du!

1. Köp en väckarklocka

Sovrummet är för sömn och kärlek, inte facebook-uppdateringar och roliga klipp på Youtube. Låt sovrummet bli en teknikfri zon. Det ger dig en naturlig och välbehövlig digital detox i 8 timmar per dygn.

2. Var skärmfri vid måltider

Känns det för svårt – ät eller drick åtminstone något under dagen utan att sätta på tv:n eller ta upp telefonen.

3. Välkomna tystnaden

Förr satt vi och glodde när vi väntade på bussen eller på att lunchträffen skulle dyka upp. Sitt en stund och se vart tystnaden tar dig. Det är i tomstirret du landar, kommer ihåg vem du är, kanske till och med får dig ett aha-moment.

4. Ta bort notifieringar, pushnotiser och vibratorfunktion.

Du behöver inte bli påmind om att ”bengo88” har lagt ett nytt ord på wordfeud eller att du har 14 nya meddelanden på mailen.

5. Svara alla vid samma tillfälle

Istället för att kolla din telefon och svara på mail och meddelanden var tionde minut – avsätt tid på regelbunden basis för att svara. Varför inte börja tillämpa ”social måndag” och ”social torsdag”? Ingen annan än du bestämmer hur mycket tid du ska lägga på social interaktion.

6. Sluta ta bilder

Varje gång du kommer på dig själv med ”Oj vad fint, jag måste ta en bild!” – låt bli! Njut av ögonblicket istället. Detta är livet när det är som bäst.

7. Prova en digital detox på riktigt

Avsätt tid då du stänger av i en timme, tre timmar eller ett dygn. Prova. Vad händer?

Vill du veta mer om hur du kopplar av? Läs min nya bok Förändringskoden – fyra nycklar till ett bättre liv. Köp den här eller på  www.bokus.com och www.adlibris.com. Eller gå en kurs i personlig utveckling med mig i höst! Boka här: www.wimab.se Vill du veta mer, kontakta mig på info@tittiholmer.se!

Categories: Uncategorized