Det mest förvånande jag lärt mig om konflikter är att det inte handlar om rätt eller fel. Ingen har rätt. Båda har rätt. Alla är lika. Alla är olika. Vi vill må bra och undvika obehag, men vi har olika behov och olika mål i olika situationer. Olikhet är inte problemet – fördömanden är. Här är fem steg till en mer mindful konfliktlösning:

1. Stopp – Andas

Är du i konflikt med någon har du troligtvis starka känslor. Problemet med starka känslor är att du inte tänker klart. Andas. Lugna ner dig själv. Vänta med att tala till du är lugn. Blir du upprörd igen be åter om en paus. Du har rätt att upprepa det här steget så många gånger du behöver. Kanske kan du till och med behöva sova på saken.

2. Känn dig själv

Fråga dig själv vad du känner. Göm dig inte bakom ord och ”sanningar” om hur saker och ting är eller borde vara. Vilken känsla har du? Namnge den. Och vad behöver du? Men avvakta med att berätta om det, först är det dags att lyssna.

3. Lyssna

Lyssna. Verkligen lyssna. Ta reda på vad den andre känner, tänker och behöver från dig. Be om hjälp om du inte förstår. Först när den andre känner sig förstådd är hon eller han beredd att lyssna.

4. Kommunicera

Berätta vad du upplever i objektiva ord. Berätta om dina känslor och vad du skulle behöva från den andra i konkret handling. Tala mjukt, vänligt och med omsorg om den andres upplevelse.

5. Behöver vi varandra?

Kan vi mötas? Förstår vi varandra? Kan vi hitta gemensamma lösningar? Kanske har ilskan du kände förvandlats till sorg. I så fall gäller att acceptera olikheterna eller förändra relationen avseende hur nära ni står varandra. Slutligen: Den enda du kan förändra är dig själv…

Vill du veta mer om hur du lever ett mer medvetet liv, köp min nya bok Förändringkoden – fyra nycklar till ett bättre liv. Finns på www.bokus.com och www.adlibris.com. Eller gå en kurs i personlig utveckling med mig i höst! Boka här: www.wimab.se Vill du veta mer, kanske ta mindfulness till din skola eller arbetsplats kontakta mig på info@tittiholmer.se!

Categories: Uncategorized